Elérhetőség

1153 Bocskai utca 32.

Telefon/Fax :
(1) 369 25 15

Email:
metefem57@gmail.com

Mezőgazdasági

 

FDH-1Digitális halomhőmérő
MDH-1 …

A készülék alkalmas gabonasilók, kazlak, komposzt és trágyahalmok belső hőmérsékletének, valamint üvegházak illetve fóliasátrak talajhőmérsékletének mérésére. Kívánságra speciális közegek hőmérsékletének mérésére is gyártjuk.

A hőmérséklet mérése a szonda csúcsában elhelyezett érzékelővel történik. A szonda anyaga korrózióálló cső, a markolat ütésálló műanyagból készül. A hőmérők az igénynek megfelelően 1 m-től 6 m hosszúságig rendelhetők. A könnyebb helyszínre szállíthatóság érdekében rendelhető kétfelé bontható kivitelben.

A halomhőmérő a hőmérsékletet 0,1 °C felbontással jelzi ki. Az aktuális hőmérsékletet a mérési ponton néhány perc után mutatja. Az üzemeltetéshez 1 db ceruzaelem szükséges, ami kb. 1 év működést biztosít.

Mérési tartománya: – 5 °C – + 105 °C
A következő variációkban rendelhető:

FDH-1 1 m FDH-2 2 m FDH-3 3 m
FDH-2B 2 m bontható FDH-3B 3 m bontható FDH-4B 4 m bontható
FDH-4/5B 4,5 m bontható FDH-5B 5 m bontható

 

FMVMagmintavevő gabonafélékhez és egyéb termékekhez
MMV-1 …

A készülék gabonahalmokból történő mintavételezéshez használható, a minta a halom teljes keresztmetszetét reprezentálja.

Anyaga: alumínium ötvözet. A mintavevőket 1 métertől 5 méteres hosszig gyártjuk, kívánságra kétfelé bontható kivitelben úgy, hogy a nyél felöli rész egy pót szúrócsúcs behelyezésével önállóan is használható. A pótcsúcsot bontható kivitelben a termékkel együtt szállítjuk.

A lezárt mintavevőt a terménybe beszúrjuk, majd a forgatható nyél elforgatásával a nyílásokat megnyitjuk, a minta az eszközbe hullik. Ezt követően a nyél további elforgatásával a nyílásokat lezárjuk. A halomból a mintavevőt kihúzzuk, az abban lévő terményt gyűjtőedénybe öntjük oly módon, hogy a nyélen lévő nyílást az edény szájához helyezzük, és a szúrcsap felöli rész megemelésével a minta az edénybe hullik.

Garancia: 24 hónap, rendeltetésszerű használat mellett. A következő variációkban rendelhető:

FMV-1 1 m FMV-1/5 1,5 m FMV-2 2 m
FMV-3 3 m FMV-4 4 m
FMV-2B 2 m bontható FMH-3B 3 m bontható FMH-4B 4 m bontható

 

FMM-100Magmitaosztó
MMM-100

Gabona-minőségellenőrző laboratóriumok nélkülözhetetlen eszköze a magmintaosztó. Alkalmas különféle gabonaterményekből, valamint takarmánymagvakból vett minták kisebb egységekre bontására úgy, hogy az továbbra is reprezentálja az egész tömegre vonatkoztatandó fizikai és kémiai tulajdonságokat.

A készülék áll : osztóegységből 1 db kiöntőedényből, és 4 db osztóedényből.

A kiöntőedény űrtartalma: kb. 8 liter

fqc109Laboratóriumi malom
MQC-109

A készülék gabonaminták precíziós őrlésére szolgál. Alkalmazandó mindazokon a helyeken, ahol gabonafélék laboratóriumi vizsgálatához a darált minőség elégtelen.

A készülékben a gabonaminta különböző kerületi sebességgel forgó, fokozatosan finomodó rovátkolású hengerek között halad végig. A megőrölt anyaga egy hengeres forgószitába jut, amelynek átesése a lisztgyűjtő fiókba, az átmenete pedig korpagyűjtő dobozba hull. A malom hengeres forgószitájának forgási sebessége nem egyenletes, pulzál, így növelve a szitálás intenzitását.

A gép felső része garatnak van kiképezve, amelyet felnyitható fedél zár le. A garatból szabályozható ütemben jut a gabona az őrlőhengerek közé. A minta adagolás sebessége 10 fokozatú.

A készülék a Zeleny-féle szedimentációs vizsgálathoz szükséges kísérleti liszt előállítására is alkalmas. Ez esetben az utolsó rovátkolt henger sima hengerre, a szitát pedig 150 mikronos lyukbőségű szitára kell cserélni.

 

DSCN4637_kivag     Laboratóriumi mikromalom
MQC-2000

A készülék kis mennyiségű gabonaminták őrlésére szolgál. Elsősorban búza nemesítéssel foglalkozó laboratóriumi vizsgálatához lett kifejlesztve.

A mikromalom az előbb ismertetett FQC109-es malom célirányosan egyszerűsített és kicsinyített “testvére”. Két különböző minta őrlése között az őrlőeszközt ki kell takarítani, hogy a keveredést kivédjük. Ez valamekkora mintaveszteséggel jár, ami általában elhanyagolható, de nem növénynemesítési mintamennyiségeknél. Mikromalmunk a legkisebb veszteségre lett optimalizálva.

Már 3 gramm búza is őrölhető a géppel, de az optimális búzamag mennyiség kb. 5 – 10 gramm.

 

DSCN4295Mikro-szitarázógép
MM-2002

A készülék alkalmas kis mennyiségű gabonaminták őrleményének szelektálására.

A mikro-szitarázógép szerves részét képezi a mikro-malomnak, de önállóan is használható, és rendelhető.

A készülék alaptartozéka 1 db 150 mm-os szita, és 1 db 250 mm-os szita, de külön kívánságra a szitakeretbe igény szerinti lyukméretű sziták is rendelhetők.

 

FQA-205_valorigrafValorigráf
MQA-205

A készülék szabályozott viszonyok között a minta dagasztással szembeni ellenállását, és annak időbeli változását méri, és diagramon rögzíti.

A gyakorlott, kézzel dagasztó pékek általában már a tészta viselkedéséből jól meg tudják határozni a késztermék minőségét. Ezen eszköz képes az említett szubjektív tapasztalat részleteinek objektív számszerűsítésére, több mint fél évszázados múlttal bevált gabonaminősítő laboratóriumi kellék.

Bár elsősorban lisztek minősítésére, vízfelvevő képesség, sütőipari érték, és egyéb a tésztavizsgálatra készült, de célszerűen alkalmazható különféle gyurmák, pépek, paszták rheológiai vizsgálatára is.

Használható a legkülönbözőbb iparágakban, mint pl. kozmetikai ipar, kerámiaipar. Célszerűen alkalmazható pl. valamilyen pépszerű keverék töltő-, illetve adalékanyag szükségletének beállításához adott jellemző elérése céljából.

 

FQA-205_valorigrafDigitális Valorigráf
MQA-205D

Az előbb illusztrált valorigráf ki lett egészítve elektronikus jeladóval, számítógépes csatlakozással, és kiértékelő programmal.

2010-es fejlesztés. Kevesebb tévesztési lehetőség, gyorsabb dokumentálás jellemzi az új összeállítást.

 

Mikro Valorigráf
MQA-205

A készülék szabályozott viszonyok között a kis mennyiségű minta dagasztással szembeni ellenállását, és annak időbeli változását méri, és diagramon rögzíti.

Ahogy a labormalomnak, a valorigráfnak is megvan a növénynemesítést szolgáló kicsinyített párja. Csak számítógépes megjelenítéssel létezik. A kiértékelő programja ugyan az mint a digitalizált “nagyvalorigráf” programja.

A nagytestvér 50 gramm lisztigényével szemben, 4 gramm lisztet igényel egy elemi méréshez.

 

FQA-260 képSikérmosó
MQA-260

A készülék lisztből készített tésztából a keményítő kimosásával nedves sikért állít elő.

A készülék a sikérmosást két munkahelyen, mechanikus úton, a kézi sikérmosást utánzó mozdulatokkal, gumi mosófejekkel, és áramló mosófolyadékkal végzi.

A kiindulási tömeg, és a visszamaradt nedves sikér szárítás utáni tömege mérésével a nedves sikér tartalom meghatározható.

Szárításhoz ajánljuk az FPS-160 sikérprés.

 

FSP-160Sikérprés
MPS-160

A készülék alkalmas sikérmosás után visszamaradt nedves sikér szabványos szárítására.

Az általunk fejlesztett – gyártott eszköz igazodik az Európai Unió szabványaihoz, előírásaihoz.

A glutén-gombócot laposra kihúzzuk, majd behelyezzük a gluténprésbe. A gluténprés felső lapját rázárjuk az alsó lapra, majd 5 másodperc múlva felemeljük. A gluténlapot, anélkül hogy megváltoztatnánk a formáját, kivesszük a présből, a prés üveglapját szárazra töröljük, majd megismételjük a fenti préselési műveletet. A préselést 16-szor kell elvégezni a megadott metodika szerint, ezzel befejeződik a gluténlap szárítása.

 

FGV-100 MagvágóMagvágó 100 szemhez
MGV-100

A készülék alkalmas egy ütemben 100 gabonaszem átvágására.

A készülék bal alsó részén látható fogantyú egy 100 szem mag befogadására alkalmas fiok-tár fogantyúja. A tár behelyezésekor a fedlap furatai pontosan találkozzanak a fiókban lévő zsákfuratokkal. A tár behelyezése, és a 100 gabonaszem betöltése után a felső kar magunk felé történő húzásával a magvágó kés a fedőlap és a tár közötti részbe hatol, és a kar elmozdulásával fokozatosan elvágja a gabonaszemeket. Ezt követően és a tár fogantyúját magunk felé húzva az elvágott szemeket a tárral együtt kivehetjük.

 

FTV-101Zeleny – teszter
MTV-101

A készülék az MSZ-ISO 5529:1993. szabvány szerinti szedimentációs érték meghatározása, azaz Zeleny-teszt alapvető kelléke.

A vizsgálathoz szükséges lisztmintát az FQC-109 labormalommal állíthatjuk elő.

A berendezés alkalmas 4 x 2 minta egyidejű vizsgálatára.

 

Mikrosütő kemence
MMK-100

A készülék alkalmas laboratóriumi méretű próbasütés elvégzésére.

Nem mikrohullámú készülékről van szó. A sütés keringetett forrólevegős térben zajlik.

A pontosan meghatározott feltételek mellett végzett laboratóriumi próbasütés a komplex vizsgálatok elvégzését teszi lehetővé. A vizsgálatok a lisztről közvetve pedig a gabonáról adnak átfogó képet. Az előkészítő műveletek és késztermék vizsgálata során nyert ismeretek és megfigyelések a vizsgálandó anyag technológiai tulajdonságairól is fontos tájékoztatást adnak.

 

FCSSZ-400_Csíráztató szekrény
MCsSz-400

A csíráztató szekrény növényi magvak csíraképességének és csírázási tulajdonságainak megfigyelésére alkalmas.

A készülék alkalmas az MSZ 6354-3 szabványban foglalt csíráztatási feladatok azon részének elvégzésére, melyhez a szabvány csíráztató szekrény használatát írja elő.

Például: Vetőmagvak tesztelése, hogy egy esetleges nem megfelelő tárolás miatt csökkent e a csírázási képessége, megfertőződött e penészgombával, stb.

A valós körülményeket szimuláló, illetve szabványban előírt körülmények megvalósítása érdekében a készülék el van látva hőmérséklet-szabályozással, páratartalom-szabályozással, és időprogram vezérelt belső világítással.

A készüléket optimális kivitele 400 literes, de szükség esetén 200 literes kivitelben is rendelhető.